جمهوری آفریقای جنوبی کشوری در جنوب آفریقا و در سواحل دو اقیانوس اطلس و هند است.
این کشور سه پایتخت متفاوت دارد. قوهٔ مجریه در پرتوریا، پارلمان در کیپ تاون و قوهٔ قضائیه در بلوم فونتین مستقر است. پرجمعیتترین شهر آن نیز ژوهانسبورگ است.
آفریقای جنوبی با کشورهای نامیبیا، بوتسوانا، زیمباوه، موزامبیک، سوازیلند و لسوتو (کشوری که در سرزمین آفریقای جنوبی محصور شدهاست) هممرز است.
آفریقای جنوبی به دو دلیل تکاملی متفاوت را نسبت به دیگر کشورهای آفریقایی تجربه کردهاست. اول اینکه مهاجرت از اروپا کمی بعد از اینکه شرکت هند شرقی هلند ایستگاهی در مکان امروزی کیپ تاون ایجاد کرد، آغاز شد. دوم اهمیت راهبردی آبراه کیپ است که با بسته شدن کانال سوئز در طی جنگ ۶ روزه بیشتر مسجل شد و همچنین منابع کانی غنی این منطقه باعث اهمیت بیشتر این کشور در میان کشورهای غربی بخصوص در اواخر سدهٔ نوزدهم شد که بعدها در دوران جنگ سرد اهمیت بیشتری پیدا کرد. به دلیل مهاجرت آفریقای جنوبی از لحاظ نژادی بسیار متنوع است. بزرگترین جمعیتهای دورگه و اروپایی و هندی در آفریقا در این کشور مستقر هستند. سیاهپوستان آفریقای جنوبی کمتر از ۸۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند.
این کشور از معدود کشورهای آفریقایی است که در آن هیچ وقت کودتا نشده و انتخابات منظم در طول یک سده اخیر در آن برگزار شدهاست. با این حال اکثریت سیاهپوستان تا سال ۱۹۹۴ دارای حق رای نبود. این کشور از اعضای بنیانگذار اتحادیه آفریقا است و بزرگترین اقتصاد را در میان اعضای آن دارد. سازمان ملل، اتحادیه کشورهای همسود، سازمان تجارت جهانی، صندوق بینالمللی پول، گروه ۷۷ و گروه ۲۰ از دیگر سازمانهای بینالمللی است که آفریقای جنوبی در آنها عضویت دارد.
نظام سیاسی این کشور دمکراسی پارلمانی است اما برخلاف روش معمول در جمهوریهای پارلمانی پست ریاست دولت و ریاست کشور در یک رئیسجمهور منتخب پارلمان ادغام شده است. پارلمان این کشور از دو مجلس تشکیل میشود. مجلس علیا با نام شورای ملی استانها و مجلس سفلی با نام مجمع ملی.
آفریقای جنوبی ۱۱ زبان رسمی دارد؛ ۹ زبان از زبانهای آفریقایی خانوادهٔ بانتو و دو زبان اروپایی؛ یکی زبان آفریکانس که از هلندی ریشه گرفته و زبان اکثریت سفیدپوستان و دورگههای این کشور است و دیگری زبان انگلیسی که در تجارت و عرصهٔ عمومی استفاده زیادی دارد اما فقط پنجمین زبان پرگویشور در خانههاست.
اغلب از آفریقای جنوبی بهعنوان ملت رنگینکمان یاد میکنند، این اصطلاح را اسقف اعظم دسموند توتو خلق کرد و بعدها رئیسجمهور آفریقای جنوبی نلسون ماندلا از آن به عنوان استعارهای برای توصیف پیشرفتهای جدید تنوعات فرهنگی نشات گرفته از ایدئولوژی آپارتاید استفاده کرد. آفریقای جنوبی میزبان جام جهانی ۲۰۱۰ بود و این نخستین بار بود که این تورنمنت در آفریقا برگزار شد.
مقطع ابتدایی ۷ سال نخست آموزش و پرورش این کشور را دارد. در عصر آپارتاید مدارس سیاهان با بودجهٔ ناکافی روزگار سپری میکردند. آفریقای جنوبی دانشگاههای زیاد و همچنین بزرگی دارد. آموزشها به زبان آفریکانس میباشد. این کشور در سالهای ۰۵-۲۰۰۲ میزان ۵٫۴% از تولید ناخالص کشور را ویژهٔ آموزش و پرورش خود کرده بود.
به علت تنوع نژادی در کشور آفریقای جنوبی، فرهنگ «واحدی» در این کشور نمیتوان یافت. امروزه تنوع غذایی در این کشور که متأثر از فرهنگهای مختلف حاضر در آن است باعث شده جهانگردان و حتی به سرمایه گذاری در تهیه آن دست بزنند. علاوه بر غذا، موسیقی و رقص هم از نمادهای فرهنگی این کشور هستند.
بر اساس سرشماری سال 2001، مسیحیان 79.8 درصد از جمعیت آفریقای جنوبی را تشکیل میدهند. بر اساس این آمار، مسلمانان 1.5 درصد، هندوها 1.2٪، دین سنتی آفریقایی 0.3٪ و یهودیت 0.2 درصد جمعیت این کشورند. همچنین از میان جمعیت این کشور 15.1٪ هیچ وابستگی مذهبی نداشته، 0.6٪ از سایر ادیان و 1.4٪ نامشخص اند.
شهرهایمهم آفریقا
پرتوریا
پرتوریا پایتخت اجرائی و اداری کشور آفریقای جنوبی است. شهر پرتوریا درسال ۱۸۵۵ به وسیله شخصی به نام پرتوریوس ساخته شد و به نام او پرتوریا نام گرفت.
ژوهانسبورگ
ژوهانسبورگ یا یوهانسبورگ بزرگترین شهر کشور آفریقای جنوبی است. یوهانسبورگ مرکز استان گائوتنگ، ثروتمندترین استان آفریقای جنوبی است.
این شهر یکی از ۵۰ شهر بزرگ دنیاست و بزرگترین شهر دنیا است که هیچ رودخانه دریاچه یا ساحل دریا ندارد.
کیپتاون
کیپتاون نام دومین شهر پرجمعیت آفریقای جنوبی بعد از ژوهانسبورگ است. شهر کیپتاون همچنین پایتخت استان کیپ غربی میباشد.این شهر محبوب ترین مقصد جهانگردان در قاره آفریقا است. همچنین ساختمان پارلمان آفریقای جنوبی در شهر کیپتاون قرار دارد.
شهر کیپتاون یکی از جدیترین نامزدهای میزبانی بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۰۴ بود که نهایتاً به رای کمیته بینالمللی المپیک، شهر آتن برای میزبانی بیست و هشتمین دوره از بازیهای المپیک انتخاب شد.
دوربان
دوربان نام سومین شهر بزرگ آفریقای جنوبی است. شهر بندری دوربان، مهمترین شهر بندری قاره آفریقا محسوب میشود و همچنین به خاطر آب و هوای استوایی و سواحل گرم، به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری آفریقای جنوبی شناخته میشود.
کیمبرلی
کیمبرلی شهری است در کشور آفریقای جنوبی. این شهر مرکز استان کیپ شمالی است و جمعیت آن در سال ۱۹۹۸ میلادی ۲۱۰٬۸۰۰ نفر برآورد شدهاست. کیمبرلی در نزدیکی رود اورنج واقع شدهاست. این شهر به خاطر هجوم جویندگان الماس درست شدهاست.
پورت الیزابت
پورت الیزابت نام یکی از شهرهای جنوبی کشور آفریقای جنوبی در استان کیپ شرقی است.
سفارت آفریقای جنوبی در تهران
میدان تجریش- خیابان ولیعصر- باغ فردوس-خیابان یكتا- پلاک ۵
تلفن : ۹ -۲۲۷۰۲۸۶۶
فکس : ۲۲۷۱۹۵۱۶
روز و ساعت کاری :یکشنبه تا پنجشنبه ۱۶- ۸ ، (جهت ویزا) ۱۲-۹