انواع ویزای سوئیس
- ویزای تحصیلی
- ویزای کاری
- ویزای توریستی
مقررات کلی: درخواست روادید باید به کنسولگری یا سفارت سوئیس در محل اقامت متقاضی ارائه گردد (ماده 10 بند 1 دستورالعمل درباره اعلام ورود و ورود خارجیان) چنانچه درخواست روادید به سفارتی به غیر از سفارت محل اقامت ارائه گردد در صورتی که دلیل این اقدام روشن نباشد آن سفارت میتواند آن را رد نماید. باید امکانات مالی کافی برای تامین مخارج زندگی خود در سوئیس که بنا بر قاعده 100 فرانک سوئیس در روز کافی تشخیص داده شده است را در اختیار داشته باشید (ماده 1 بند 2 دستورالعمل درباره اعلام ورود و ورود خارجیان). کنسولگری یا سفارت میتواند درخواست اخذ ضمانت نماید. روادید منحصرا اجازه یک اقامت کوتاه مدت در سوئیس را خواهد داد مگر با اجازه صریح مقامات مسئول مربوطه (ماده 11 دستورالعمل درباره اعلام ورود و ورود خارجیان). حداکثر مدت اقامت شما در سوئیس در روادید صادره درج گردیده است. بدون داشتن مجوز لازم، نه میتوانید در سوئیس کار کرده و نه بیشتر از سه ماه تحصیل کنید (ماده 11 دستورالعمل درباره اعلام ورود و ورود خارجیان )
ماده 6- ضمانت
1 - به عنوان وسیلهای جهت کنترل، چگونگی اقامت یک خارجی، مسئولین صدور روادید میتوانند درخواست یک اعلام ضمانت کنند که توسط یک شخص حقیقی یا حقوقی در سوئیس و دارای امکانات مالی امضاء شده باشد.
2 - این افراد میتوانند ضمانت کنند.
الف- اتباع سوئیس
ب- خارجیهای دارای اجازه اقامت دائم یا موقت
ماده 10- درخواست روادید
1 - تبعه خارجی باید درخواست روادید خود را به وسیله فردی که برای این منظور پیشبینی گردیده است به نمایندگی مربوطه سوئیس در حوزه اقامت خود ارایه دهد، هرگونه استثنایی را در این مورد اداره فدرال اتباع بیگانه تعیین مینماید.
2 - درخواست روادید باید با ارایه مدرک سفر (گذرنامه) و در صورت درخواست با سایر مدارک اثبات کننده مقصود و چگونگی اقامت و یا ترانزیت مورد نظر همراه باشد.
علاوه بر مقررات لازم مندرج در بند 1 اتباع خارجی، متقاضی روادید ترانزیت باید شرایط ذیل را برای اخذ روادید عبور ترانزیت احراز کنند.
الف- ارایه مدرک سفر (گذرنامه) و روادید لازم برای ترانزیت و ورود به کشور مقصد
ب- برای عبور ترانزیت ارایه بلیت هواپیما تا مقصد اصلی الزامی است.
ماده 27- حمایت حقوقی
1 - چنانچه تقاضا رد و یا به حالت تعلیق درآید، اداره فدرال اتباع بیگانه سوئیس به درخواست متقاضی و در قبال پرداخت هزینه مربوطه اعلام نظر میکند.
2 - بنا بر قاعده درخواست فوق فقط موقعی مورد بررسی قرار میگیرد که هزینه مربوطه پیش پرداخت شده باشد .
گفتنی است شانس اخذ ویزای توریستی کشور سوئیس برای افرادی که به همراه خانواده خود جهت اخذ ویزای توریستی کشور سوئیس اقدام می نمایند پایین تر از افرادی است که به صورت انفرادی جهت اخذ ویزای توریستی کشور سوئیس اقدام می نمایند.
بطور مثال در صورت احراز شرایط فوق الذکر مثل نامه حساب بانکی ،اسناد ملکی و دیگر مدارک مورد نیاز، اگر در یک خانواده ۴ نفره پدر یا مادر خانواده به صورت انفرادی اقدام به دریافت ویزای توریستی سوئیس نمایند، شانس زیادی جهت اخذ ویزای توریستی کشور سوئیس خواهند داشت ولیکن اگر همه خانواده جهت اخذ ویزای توریستی سوئیس به صورت همزمان اقدام نمایند، همه افراد از شانس کمتری در اخذ ویزای توریستی کشور سوئیس برخوردار خواهند بود.
پارامتر دیگری که می تواند شانس افراد را در جهت اخذ ویزای توریستی سوئیس افزایش دهد، حضور یک فرد از اقوام درجه اول فرد( نظیر پدر، مادر، برادر، خواهر و ….) در کشور سوئیس است. بدین صورت که اگر یکی از اقوام فرد، دعوت نامه ای جهت بازدید وی از ایشان، برای فرد متقاضی ارسال نماید، شانس اخذ ویزای توریستی کشور سوئیس برای فرد، افزایش می یابد.
گفتنی است ویزاهای توریستی در کشور سوئیس همانند سایر کشورهای حاضر در حوزه شینگن، به افرادی که موفق به اخذ ویزای توریستی سوئیس می شوند، مجوز ورود و خروج به همه کشورهای حوزه این پیمان را می دهد. این مطلب بدین معناست که فرد متقاضی ویزای توریستی کشور سوئیس می تواند بدون هیچ محدودیتی وارد کشورهای دیگر اروپا شود و حتی تمام زمان باقی مانده از ویزای توریستی خود را در کشور دیگری سپری نماید.
ویزاهای توریستی در اقصی نقاط دنیا بصورت ویزاهای تک وروده (Single entry) و یا ویزاهای چند وروده (Multiple) به افراد متقاضی اختصاص می یابند. در سال های اخیر کشور سوئیس، همانند دیگر کشورهای حوزه شینگن ویزاهای توریستی خود را بصورت ویزاهای چند وروده به متقاضیان ورود به خاک کشور سوئیس از طریق ویزای توریستی ارائه می دهد.
مــدارك لازم بــرای ویزای سوئیس
- اصل گذرنامه معتبر با 6 ماه اعتبار از تاریخ حركت تور (امضاء شده).
- اصل گذرنامه باطل شده قبلی.
- فتوكپی از صفحات 1 – 3 گذرنامه و ویزاهای شنگن / انگلیس / امریكا ( 3 سال گذشته ).
- تكمیل فرم مشخصات فردی (به طور كامل).
- 2 قطعه عكس 4×6 رنگی با زمینه سفید (از رو برو).
- فتوكپی از كلیه صفحات شناسنامه.
- ترجمه انگلیسی گواهی اشتغال به كار به همراه لیست بیمه تامین اجتماعی، روزنامه رسمی،
- پروانه كسب اتحادیه، گواهی اشتغال به تحصیل، گواهی بازنشستگی،... ( توسط دارالترجمه )
-در گواهی اشتغال به كار و گواهی اشتغال به تحصیل حتما باید نام مسافر و تاریخ مرخصی مطابق با تاریخ تور ذكر شده باشد.
- برای افراد محصل،ترجمه انگلیسی گواهی اشتغال به تحصیل الزامی است.
- برای افراد بازنشسته،ترجمه انگلیسی حكم بازنشستگی یا كارت بازنشستگی
- آخرین فیش حقوقی الزامی است.
- پرینت انگلیسی حساب جاری بانكی 3 ماهه گذشته با مهر و امضاء (توسط بانك)
- ترجمه انگلیسی اسناد ملكی به نام مسافر (توسط دارالترجمه ).
*** در صورتی كه فرزندی قصد مسافرت با یكی از والدین خود را دارد باید حتما" رضایتنامه ی كتبی محضری از دیگر والد با ترجمه انگلیسی ارائه دهد.
** فرزندان زیر 18 سال باید حتما" همراه یكی از والدین خود جهت ویزا اقدام نمایند و فرم ویزا توسط والدین باید امضاء گردد.
ویزای کاری
ویزای کار درکشور سوئیس به چندین روش صورت می گیرد. یکی از شیوه های اخذ ویزای کار این می باشد که فرد در کشور سوئیس یک دعوت نامه کاری از یک فرد دارای شرایط که دارای شرکت معتبردر کشور سوئیس است اخذ نماید که فرد نیز باید شرایط مورد نیاز را داشته باشد. از دیگرشرایط مورد نیاز جهت پذیرفته شدن ویزای کار این است که در آگهی پذیرفته شوید ، که طی مراحلی که نخست 3 ماه در داخل کشور سپس ۳ماه در اتحادیه اروپا آگهی شود چنانچه فرد مد نظر یافت نشود از ایران یا کشور دیگر نیروی کار میگیرند ، هنگامی که فرد در این آگهی پذیرش شد می تواند جهت اخذ ویزا اقدام نماید. یافتن کار فرما در اروپا شرایط به خصوصی را دارد که در ادامه ی مطالب به صورت کامل بررسی خواهیم کرد و کارفرما پس از آگهی شغل خود باید جهت استخدام فرد متقاضی، حقوقی را لحاظ نماید که کل هزینه های فرد و خانواده ی آن را در بر داشته باشد .این حقوق باید پس از کسر هزینه مالیات محاسبه گردد که آیا برای مخارج فرد مهاجر مکفی هست یا خیر؟
بنابراین همانطور که گفته شد، اخذ ویزای کار سوئیس در کشور امری حقوقی است که باید مراحل قانونی و حقوقی آن سپری گردد و اساسا باید کارفرما این امکان را داشته باشد که برای کارمند متقاضی سوئیس باید مجوز داشته باشد که برای کارگر متقاضی تقاضای ویزای کار نماید. در اصطلاح فرد کارفرما در کشور باید بتواند اسپانسر شود. در کل اقدام برای ویزای کار بدون داشتن اسپانسر امری سخت است . مراقب باشید افراد کلاهبردار ادعا میکنند که میتوانند در مدت کوتاه ویزای کار برای شما اخذ کنند ،این ها از میل زیاد اشخاص استفاده می کنند و این حرفها را می گویند، ابتدا از فرد سوال نمایید تا کنون از کشور خارج شده که اکنون بخواهد کار شما را انجام دهد ، باور کنید بسیاری از این دفتر مهاجرتی در کشور ما دارای مشاورینی هستند که نه تنها اصلا با درس حقوق بین الملل خصوصی آشنا نیستند بلکه تا کنون پا از ایران فراتر نگذارده اند .
یکی از طرقی که وجود دارد که شما بتوانید در کشور سوئیس کار فرما را پیدا کرده و به صورت قانونی بتوانید در آن کشور مشغول به کار شوید این است که به عنوان دانشجو وارد کشور سوئیس شوید و چون در حین تحصیل اجازه کار پاره وقت دارید می توانید به محض این که شغلی آگهی شد آن را درخواست کنید یا صبر کنید که وقتی فارغ التحصیل شدید از کارفرما در کشور سوئیس درخواست کار کنید ،این راه از جمله راه های بسیار مناسب می باشد زیرا پس از ورود به کشور سوئیس فرد چون به عنوان دانشجو وارد کشور شده است فرصت دارد تا شغل مدنظر خود را بیابد و آن را تا پس از اتمام تحصیلات خود ادامه دهد تا زمانی که بتواند از طریق این شغل اقامت کاری اخذ نموده و پس از پرداخت مالیات به مدت ۳تا۴ سال جهت اخذ اقامت دائم اقدام نماید .
مهاجرت از طریق سرمایه گذاری
اصولا مهاجرت به سوئیس از پیچیدگی بسیار خاصی برای اتباع خارج از اتحادیه اروپا برخوردار میباشد و این شرایط حتی برای اتباع کشور آمریکا نیز اعمال میگردد . درصورتیکه در نظر دارید به صورت سرمایه گذاری به کشور سوئیس مهاجرت نمائید میبایست ابتدا یک شرکت حقوقی در کشور سوئیس ثبت نمائید . سپس باید یک فعالیت اقتصادی را راه اندازی بنمائید به طوریکه برای حداقل ۱۰ نفر شغل ایجاد بنمائید. مبلغ سرمایه گذاری شده چندان مورد توجه مقامات محلی قرار ندارد ولیکن توجه داشته باشید که حقوق یک کارگر عادی در ماه دست کم ۳۵۰۰ فرانک می باشد . پس از گذشت یکسال و در صورتیکه فعالیت اقتصادی قابل قبولی داشته باشید و میزان سود آوری خالص شرکت شما بالای ۰۰۰ ۱۰۰ فرانک باشد میتوانید برای دریافت اقامت سالیانه سوئیس که به کارت اقامت B معروف میباشد اقدام نمائید که این اقامت پس از گذشت ۵ سال به اقامت نوع دائم که به کارت اقامت C معروف میباشد تبدیل خواهد گردید. مطابق با قانون جدید مهاجرت که اکنون در پارلمان این کشور در دست بررسی میباشد دارندگان اقامت دائم C بعد از گذشت ۳ سال می توانند برای اخذ تابعیت سوئیس اقدام بنمایند .
مهاجرت از طریق بازنشتگی
درصورتیکه شما بالای ۵۵ سال سن داشته باشید و بتوانید ثابت بنمائید که در گذشته از پیوندی محکم با کشور سوئیس برخوردار بوده اید تحت شرایط خاصی میتوانید برای کارت اقامت B این کشور برای خانواده خود و فرزندان زیر ۱۸ سالتان اقدام بنمائید . به عنون مثال ممکن است شما در گذشته چندین بار به کشور سوئیس سفر کرده باشید بطوریکه این کشور یکی از مقاصد اصلی تفریحی شما بوده باشد و یا اینکه دارای سابقه بازرگانی با کشور سوئیس بوده باشید و یا اینکه خود و یا یکی از فرزندانتان در کشور سوئیس تحصیل کرده باشد .
همچنین شما باید ثابت بنمائید که دیگر قصد فعالیت اقتصادی در داخل و یا خارج از سوئیس را ندارید و میخواهید دوران بازنشستگی خود را آغاز بنمائید و همچنین دارای درآمد سالیانه دسته کم برابر با ۰۰۰ ۱۰۰ فرانک سوئیس هستید که از این مبلغ باید ۰۰۰ ۲۵ فرانک آنرا به عنوان مالیات بر درآمد به دولت سوئیس بپردازید .
مهاجرت از طریق تخصص
همه ساله بخش عظیمی از نیروی متخصص این کشور از خارج از سوئیس تامین میگردد . مطابق با قانون مهاجرت این کشور اتباع خارج از محدوده اتحادیه اروپا تنها در صورتی میتوانند متقاضی مهاجرت به کشور سوئیس باشند که از یک تخصص حرفه ای در سطح بالا برخوردار باشند و یک شرکت سوئیسی نیز مایل به استخدام این افراد باشد . البته هر شرکتی نیز به راحتی نمیتواند متقاضی استخدام پرسنل خارجی باشد و کیفیت و کمیت شرکت ساپورت کننده از طرف مقامات محلی کاملا مورد بررسی قرار خواهد گرفت . در صورت موفقیت برای این اشخاص اقامت سالیانه Bصادر خواهد گردید .
اخذ تابعیت از طریق ازدواج در سوئیس
در نظام حقوقی اغلب کشورهای دنیا، یکی از شیوه های اخذ تابعیت کشور دیگر ازدواج است. در نظامات سابق حقوقی ازدواج با یک مرد موجب تحمیل تابعیت می شد. به عنوان مثال در نظام حقوقی ایران و در قانون مدنی مقرر شده که اگر یک خانمی با یک مرد ایرانی ازدواج کند ، تابعیت ایرانی به آن خانم اعطا می شود و اگر زوج (مرد) خارجی با زن ایرانی ازدواج می کرد ، این ازدواج قطعاً مسبب اخذ تابعیت نمی گردید . اما این شرایط حقوقی دربیشتر کشورهای دنیا تغییر نموده است . در حال حاضر چنانچه شخصی با یک نفر در کشوری ازدواج کند ، می تواند اقامت کشور مذکور را اخذ نماید وبعد از مدتی که ازاقامت بگذرد ، این اقامت تبدیل به تابعیت می شود .
جهت اخذ اقامت کشور دیگر به شیوه ازدواج معمولاً فرد بایستی یک سری فرم های مخصوص را تکمیل نماید. در خصوص کشور سوئیس هم چنانچه که شما با یک فرد ازدواج کردید که تبعه آن کشور هست می توانید تقاضای اقامت این کشور را داشته باشید ، البته به خاطر داشته باشید اقامت با تابعیت تفاوت دارد و معمولاً طول مدت دریافت ویزا برای همسر مقیم یا همسر تبعه یک کشور دیگر مختلف است.
در نهایت اگر به عنوان مثال شما با یک فرد آمریکایی ازدواج کنید (تبعه آمریکا) طول مدت دوره ای که اخذ ویزای همسر طول می کشد حدود شش ماه تا یک سال و نیم است ، لیکن برای فردی که گرین کارت آمریکا دارد اگر بخواهد همسرش را به آمریکا بیاورد حدود سه تا چهار سال است. در کشور سوئیس هم نظیر آنچه در فوق شرح دادیم اینکه شما با یک تبعه ازدواج کنید یا با کسی که فقط اقامت دارد متفاوت است. البته در بسیاری از کشورها پروسه برای هیچ یک از موارد (چه همراه برای تبعه و چه همراه برای مقیم) بیش از یک سال نخواهد بود.
موسسه حقوقی و بین المللی سام نماینده هلدینگ اینوید
بزرگترین مرکز ارائه دهنده خدمات مشاوره حقوقی در ایران
**جهت مشاوره حضوری با کارشناسان ما با شماره 86087195 - 86087214 ازساعت 9 الی 18 در تماس باشید. **