دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی ترکیه در هر سال تحصیلی موظف به پذیرش سهمیهای بالغ بر 4500 دانشجوی خارجی (غیر ترک) هستند. در این راستا سازمان ÖSYM (مرکز انتخاب و جایگزینی دانشجو) ترکیه متولی برگزاری آزمونی به نام YÖS (آزمون دانشجویان خارجی) شده که همه ساله در ماه آوریل در کشور ترکیه و چند کشور منطقه بهطور همزمان برگزار میشود.
با توجه به سطح معلومات دبیرستانی دانش آموزان ایرانی در مقایسه با داوطلبان سایر کشورهای منطقه و همچنین اعتبار علمی بسیار بالای دانشگاههای ترکیه، هزینههای تحصیلی و هزینههای زندگی بسیار پائین این کشور، برگزاری آزمون به زبان انگلیسی، سهلالوصول بودن تردد به کشور ترکیه و عوامل بسیاری از این قبیل فرصت استثنایی برای داوطلبان ایرانی مهیا شده است تا با شانس قبولی بسیار بالا امکان ادامه تحصیل در دانشگاههای معتبر کشور ترکیه نصیبشان شود.
دانشگاههای ترکیه
سیستم آموزشی دانشگاههای ترکیه کاملاً مطابق با استانداردهای سیستم آموزشی آمریکا بوده و دروس بهصورت ترمی- واحدی ارائه میشود. زبان آموزشی بسته به دانشگاه و رشته، انگلیسی، فرانسه، آلمانی و یا ترکی خواهد بود.
تقویم آموزشی دانشگاههای ترکیه تقریباً همانند دانشگاههای ایران است بدین ترتیب که شروع ترم پائیز از ماه اکتبر و انتهای ژانویه و ترم بهار از فوریه آغاز و در ماه ژوئن به انتها خواهد رسید و ترمهای تابستانی از جولای تا آگوست خواهد بود.
رشتههای تحصیلی
توسط این آزمون امکان تحصیل در کلیه رشتههای فنی مهندسی، پزشکی، هنر و علوم انسانی در دانشگاههای ترکیه فراهم است.
اعتبار علمی
دانشگاههای ترکیه در سالهای گذشته اعتبار علمی بالایی در مجامع بینالمللی کسب کردهاند به گونهای که مدارک علمی این دانشگاهها در کلیه کشورهای دنیا شناخته شده است. در رشته پزشکی پس از فارغالتحصیلی کارت طبابت بینالمللی اعطا میشود. در تمامی رشتهها برای دانشجویان ممتاز امکان بورسیه شدن توسط سازمانها و مؤسسات آموزش آمریکایی و اروپایی میسر است و حتی در برخی دانشگاهها از ترم دوم به بعد میتوان بهصورت انتقالی به دانشگاههای آمریکا در همان رشته و ترم تحصیلی منتقل شد.
امکانات دانشگاهی و خوابگاهی
بهطور کلی دانشگاههای ترکیه دارای امکانات وسیع و مناسبی از جهت فضای آموزشی، امکانات کتابخانهای، اینترنتی و تجهیزات آزمایشگاهی، لوازم و زمینهای ورزشی متعدد، امکانات تفریحی و خدمات درمانی و غیره هستند. اکثر دانشگاهها دارای امکانات خوابگاهی با هزینه بسیار اندک هستند و با وجود اینکه دانشگاهها از پیش، تعهدی جهت خوابگاه ارائه نمیکنند ولی در سالهای گذشته معمولاً امکان استفاده از خوابگاه برای دانشجویان ایرانی فراهم بوده است.
هزینه اقامت
در کشور ترکیه هزینه اقامت بسیار مناسب است. هزینه خورد و خوراک شبیه ایران و هزینه پوشاک به مراتب ارزانتر از ایران است. تنها تفاوت بارز در هزینههای حمل و نقل است که البته برای دانشجویان تخفیفهای ویژهای (50%) در بلیت اتوبوسهای شهری و برون شهری، ترنهای شهری و حتی خطوط هواپیمایی در نظر گرفته میشود، علاوه بر این هزینههای درمانی دانشجویان نیز رایگان است.
ورود به دانشگاه در کشور ترکیه
ورود به دانشگاه از مقطع دیپلم دبیرستان به بعد همانند ایران منوط به شرکت و قبولی در کنکور سراسری کشور ترکیه است و در مقاطع بالاتر بستگی به ضوابط و قوانین هر دانشگاه دارد.
آزمون سراسریYÖS
امور مربوط به انتخاب و جایگزینی دانشجویان در مؤسسات آموزش عالی ترکیه توسط سازمان ÖSYM در این کشور پیگیری میشود و متقاضیان خارجی (غیر ترک) میبایست در آزمون YÖS که توسط این سازمان هر ساله برگزار میشود شرکت و پس از احراز رتبه قبولی توانایی ثبتنام و ادامه تحصیل در مؤسسات آموزش عالی ترکیه را خواهند داشت.
شرایط شرکتکنندگان در آزمون :
برای شرکت در این آزمون شرط سنی وجود نداشته و کلیه دانش آموزان اعم از دبیرستان، فنی حرفهای، کار دانش، هنرستان و ... که در سال آخر دبیرستان بوده و یا دارای دیپلم متوسطه یازده ساله هستند اجازه شرکت در این آزمون را خواهند داشت.
مواد درسی و نحوه ارزشیابی :
آزمون YÖS شامل دو قسمت است.
قسمت اول: آزمون YÖS جهت سنجش استعدادهای آموزشی پایه شامل هوش و استعداد تحصیلی، ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و جغرافیا در حد دوره دبیرستان و شامل 80 سؤال تستی 5 گزینهای در مدت 90 دقیقه به دو زبان انگلیسی و ترکی طراحی میشود و مبنای اصلی پذیرش دانشجو است.
قسمت دوم: سنجش سطح اطلاعات داوطلب به زبان ترکی است که در این آزمون به هر داوطلب نمره A یا B یا C داده خواهد شد.
آموزش زبان ترکی
این مؤسسه با توجه به نیاز داوطلبان ایرانی به فراگیری زبان ترکی استانبولی جهت تحصیل در دانشگاهها و نیز در زندگی روزمره اقدام به آموزش این زبان در کلاسهای فوقالعاده مینماید. روش تدریس در این کلاسها منطبق بر اصول آموزشی زبان برای خارجیان، مورد تأیید مرکز تحقیق و توسعه و آموزش زبان ترکی دانشگاهها (TÖMER) بوده و طی دورههای آموزشی مؤسسه بهطور مستمر ارائه میشود.
انتخاب رشته
انتخاب رشته همانند دانشگاه سراسری ایران بعد از آزمون و دریافت نتایج صورت خواهد گرفت. لازم به ذکر است که انتخاب رشته الزاماً در یک گروه آموزشی نخواهد بود و همچنین ارتباطی به دیپلم دبیرستانی نخواهد داشت.
تحصیلات تکمیلی (مقاطع فوق لیسانس- دکترا)
گزینش دانشجو در مقاطع بالای لیسانس در دانشگاههای ترکیه از طریق کنکور سراسری انجام نمیپذیرد، بلکه دانشگاهها بهصورت جداگانه مدارک و امتیازهای لازم را از داوطلبان درخواست کرده و با برگزاری امتحانات داخلی اقدام به پذیرش دانشجو در این مقاطع مینمایند. بر این اساس ورود به دانشگاهها در این مقاطع به مراتب آسانتر از دانشگاههای ایران است.
دانشگاههای ترکیه سالانه دوبار اقدام به اعلام لیست رشتههایی که در آنها پذیرش دانشجوی فوق لیسانس و دکترا خواهند داشت و نیز ظرفیت پذیرش دانشجو درآن رشتهها برای هر دو مقطع مینمایند. داوطلبان باید رشتهای را که میتوانند در آن ادامه تحصیل بدهند انتخاب کرده و اقدام به ثبتنام جهت شرکت در امتحانات مربوطه و طی مراحل پذیرش نمایند. طول دوره فوق لیسانس حداقل 2 سال و Ph.D چهار سال است. تعداد واحدهای لازم برای گذراندن در هر دو مقطع عموماً بین 20 تا 30 واحد است که باید در نیمی از طول مدت تحصیل گذرانده شوند و بقیة دوره به گذراندن پایان نامه اختصاص دارد. زبان تدریس در دورههای فوق لیسانس و Ph.D ، ترکی یا انگلیسی است.
آزمون LES
امتحان ورودی تحصیلات تکمیلی (بالای لیسانس) یا LES، امتحانی است که امتیاز آن در برخی موارد جهت ورود به دورههای آموزش تحصیلات تکمیلی بعد از لیسانس و موارد مشابه از قبیل دورههای تخصصی و پذیرش مربی در دانشگاهها و... در ترکیه مورد نیاز است. امتیاز بهدست آمده در این امتحان به وسیله برگه نتایج آزمون LES به داوطلبان اعلام میشود و در مواقع لزوم توسط داوطلبان به مؤسسات مربوطه ارائه میشود.
این آزمون، سالانه دوبار از طرف مرکز گزینش و جابهجایی دانشجوی ترکیه (ÖSYM) در ماههای May و December برگزار میشود. این امتحان یک آزمون استعداد سنجی شامل 2 بخش رقمی (Quantitative) و کلامی (Verbal) است و هدف از آن، سنجش توانایی افراد در زمینههای کلامی، رقمی و تفکر منطقی است که بر میزان موفقیت آنان در طی تحصیلات تکمیلی میتواند تأثیرگذار باشد. بدین ترتیب، سؤالات این آزمون در جهت سنجش میزان معلومات افراد در رشته تحصیلی تخصصی آنها نیست. سؤالات به گونهای طراحی میشوند که فارغالتحصیلان رشتههای مختلف دانشگاهی قادر به پاسخ دادن به آنها باشند.
تمام کسانیکه در سال آخر دوره لیسانس مشغول به تحصیل هستند، دارندگان مدارک لیسانس، فوق لیسانس و دکترا و یا دانشجویان دوره فوقلیسانس و دکترا میتوانند در این آزمون شرکت نمایند.
امتحان LES در مراکز دانشگاهی 41 شهر ترکیه و قبرس شمالی برگزار میشود. نتایج LES از تاریخ برگزاری آزمون به مدت دو سال اعتبار خواهد داشت.
دورههای تحصیلی
Ön Lisans Diplomasi. 1 شامل دو تا سه سال تحصیل بعد از دیپلم دبیرستان است.
Lisans Diplomasi. 2 شامل چهار سال تحصیل و گذراندن حداقل 147 واحد است.
Yuksek Lisans Diplomasi. 3 شامل دو سال تحصیل تمام وقت است. برای ورود به این دوره داشتن مدرک Lisans Diplomasi الزامی است. این دوره شامل دو نیم سال کلاس درس و دو نیم سال پایان نامه پژوهشی میشود.
Veterner Hekimligi Yuksek Lisans Diplomasi. 4 شامل پنج سال تحصیل تمام وقت در رشته دامپزشکی بعد از دیپلم دبیرستان است.
DOKTORA (Ph. D.). 5 شامل سه تا چهار سال تحصیل تمام وقت است. برای ورود به این دوره داشتن مدرک Yuksek Lisans Diplomasi الزامی است.
این دوره شامل دو تا چهار نیم سال کلاس درس و حداقل 4 نیم سال برای پژوهش است. قبل از شروع پژوهش، دانشجو باید امتحان جامع را با موفقیت بگذراند. نوشتن پایان نامه دوره دکترا و دفاع موفقیتآمیز از پژوهش انجام شده، شرط اعطای مدرک دکتراست.
نحوه ارزشیابی مدارک تحصیلی
1. مدارک (Ön Lisans Diplomasi)با دو سال تحصیل و کلیه مدارک و تحصیلات نیمه تمام دانشگاهی (آکادمیک) با دو یا سه سال تحصیل در صورت داشتن دیپلم دبیرستان، «کاردانی» ارزشیابی میشود.
2. مدارک (Lisans Diplomasi (Bachelor بعداز دیپلم دبیرستان، «کارشناسی» ارزشیابی میشود.
3. مدارک (Yuksek Lisans Diplomasi (Master از دانشگاههای گروه یک با شرط داشتن مدرک کارشناسی، «کارشناسی ارشد» ارزشیابی میشود.
تبصره: مدارک موضوع بند 3 از مراکز آموزش عالی که نامشان در فهرست دانشگاههای گروه یک آورده نشده است با شرط داشتن معدل 3 از 4 به همراه ارایه یک مقاله علمی از رساله دوره کارشناسی ارشد در نشریات معتبر بانمایه بینالمللی، «کارشناسی ارشد» ارزشیابی میشود.
4. مدارک (Veterner Hekimligi Yuksek Lisans Diplomasi) با پنج سال تحصیل پیوسته بعد از دیپلم دبیرستان، «کارشناسی ارشد» در دامپزشکی ارزشیابی میشود.
5. مدارک (Doktora (Ph.D از داشگاههای گروه یک با شرط دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد، «دکترا» ارزشیابی میشود.
تبصره: مدارک موضوع بند 5 از مراکز آموزش عالی که نامشان در فهرست دانشگاههای گروه یک آورده نشده است، به شرط داشتن معدل 3 از 4 همراه با ارایه یک مقاله علمی، پایاننامه دوره دکترا در نشریات معتبر نمایه شده بینالمللی غیرمحلی (غیر از ایران و کشور محل تحصیل)، «دکترا» ارزشیابی میشود.
معرفی دانشگاه های معتبر ترکیه
دانشگاه بيلكنت به تركي (Bilkent Üniversitesi) اولين دانشگاه خصوصي تركيه است كه در شهر آنكارا قرار دارد و در سال 1984 با هدف افزايش كيفيت آموزش عالي و تحقيق، تأسيس گرديد. نام بيلكنت به خوبي گوياي هدف اين دانشگاه است كه خلاصه شده كلمه «bilim kenti» به معني «شهر دانش» است. دانشگاه بيلكنت در سال 2011 و 2012 از طرف مؤسسه رتبه بندي دانشگاه هاي تايمز جزو 225 دانشگاه برتر دنيا شناخته شده است. در اين دانشگاه حدود 12000 دانشجو در 9 دانشكده مشغول به تحصيل هستند كه بسياري از آنان را دانشجويان كشورهاي خارجي تشكيل مي دهند. اين دانشگاه هرساله به بيش از 2500 نفر بورسيه تحصيلي اعطا مي كند. دانشگاه بيلكنت با بسياري از دانشگاه هاي معتبر جهان از جمله دانشگاه كاليفرنيا، موسسه آموزشي جورجيا، دانشگاه ميشيگان در آمريكا و دانشگاه هاي مك گيل و مونترال در كانادا و بسياري دانشگاه هاي اروپايي قرارداد انتقال دانشجو دارد. اين دانشگاه در 33 رشته در مقطع ليسانس، 6 رشته در مقطع كارداني و 47 رشته در مقطع كارشناسي ارشد دانشجو مي پذيرد.
Middle East Technical University
دانشگاه خاورميانه يا METU (به تركي استانبولي Orta Doğu Teknik Üniversitesiكه به آن ODTÜ نیز گفته مي شود) دانشگاهي دولتي در آنكارا است. تمركز اصلي دانشگاه خاورميانه بر تحقيقات در زمينه علوم و مهندسي مي باشد. اين دانشگاه داراي 5 دانشكده است كه 40 رشته كارشناسي را اراته مي كند و 5 مركز تحصيلات تكميلي دارد كه 97 رشته كارشناسي ارشد و 62 رشته دكترا را ارائه مي كند. در حال حاضر بيش از 95،000 فارغ التحصيل دانشگاه خاورميانه در نقاط مختلف دنيا به كار و تحصيل مشغول هستند. زبان اصلي دانشگاه خاورميانه انگليسي است. حدود يك سوم از دانش آموزان كنكور سراسري تركيه دانشگاه خاورميانه را انتخاب مي كنند و تنها 0.1% از 1.5 ميليون دانش آموز در اين دانشگاه پذيرفته مي شوند. دانشگاه خاورميانه در بودجه سالانه تحقيقات دانشگاه هاي تركيه بيشترين سهم را دارد و در زمينه پروژه هاي تحقيقاتي اتحاديه اروپا فعال ترين دانشگاه تركيه محسوب مي شود. بيش از 40% فارغ التحصيلان دوره كارشناسي اين دانشگاه به تحصيلات تكميلي نيز مي پردازند. در سال 2010 دانشگاه خاورميانه بيش از 23،000 دانشجو داشت كه 15،800 نفر آنها در دوره كارشناسي، 4،500 نفر دردوره كارشناسي ارشد و 2،700 نفر آنها در دوره هاي دكترا مشغول به تحصيل بوده اند. هر ساله بيش از 1،500 دانشجوي بين المللي از 80 كشور دنيا در دانشگاه خاورميانه به تحصيل مي پردازند. زبان دانشگاه خاورميانه انگليسي است و تمام دانشجويان اين دانشگاه بايد با زبان انگليسي آشنا باشند. دانشجوياني كه زبان انگليسي آن ها مناسب نيست بايد در كلاس هاي زبان انگليسي مقدماتي شركت كنند. تنها رشته هايي كه به زبان تركي استانبولي تدريس مي شوند رشته زبان تركي استانبولي و تاريخ انقلاب تركيه هستند.
Istanbul Technical University
دانشگاه صنعتي استانبول به تركي (İstanbul Teknik Üniversitesi) دانشگاهي بين المللي است كه در شهر استانبول تركيه قرار دارد. اين دانشگاه در سال 1773 بنيان نهاده شده و از لحاظ قدمت سومين دانشگاه فني دنيا است. دانشگاه فني استانبول يكي از برجسته ترين مراكز آموزش عالي در تركيه به شمارمي رود. و در سال 2009 رتبه 108 را از طرف مؤسسه THESدر ميان دانشگاه هاي فني دنيا كسب نموده است. دانشگاه فني استانبول دانشگاه دولتي بوده و از 5 مركز آموزشي تشكيل شده كه در مناطق مهم استانبول قرار دارند. دانشگاه فني استانبول علاوه بر اين 5 مركز داراي يك ساختمان خارج شهر نيز هست كه در آن استخر شنا، استاديوم، خوابگاه دانشجويي و كتابخانه مركزي نيز قرار دارند. اين دانشگاه يكي از دانشگاه هاي پرطرفدار براي متقاضيات تحصيل در تركيه به شمار مي رود.
دانشگاه بغازيچي به تركي (Boğaziçi Üniversitesi) يك دانشگاه دولتي است كه در قسمت اروپايي استانبول قرار دارد. زبان آموزشي دانشگاه بغازيچي انگليسي است و اولين شعبه دانشگاه هاي آمريكايي در خارج از آمريكا محسوب مي گردد. اين دانشگاه در سال 1863 بنيان نهاده شد و از طريق كالج رابرت با دانشگاه هاي آمريكايي ارتباطي تنگاتنگ دارد. دانشگاه بغازيچي در آزمون ورودي دانشگاه هاي تركيه، پر طرفدارترين دانشگاه شناخته شده است و دانش آموزاني كه رتبه بهتر دارند، براي تحصيل در تركيه ابتدا اين دانشگاه را انتخاب مي كنند. اين دانشگاه در رشته هاي علوم كاربردي، علوم آموزشي، مهندسي و علوم اجتماعي بهترين رتبه هاي آزمون ورودي را به خود جذب كرده است. اين دانشگاه هدف خود را دستيابي به قله هاي آموزش و تحقيق عنوان نموده و لقب «دانشگاه سبز و پايدار» را براي خود انتخاب كرده است.
دانشگاه استانبول به تركي استانبولي (İstanbul Üniversitesi) يكي از دانشگاه هاي برجسته تركيه به شمار مي رود كه در شهر استانبول قرار دارد و ساختمان اصلي آن در نزديكي ميدان بياضيت است. اين دانشگاه از 12 مجتمع مجزا تشكيل شده است و داراي 20 دانشكده، 3 مدرسه و 6 مدرسه آموزش فني و حرفه اي است. دانشگاه استانبول از حضور 5300 نفر كادر آموزشي و 7000 نفر كارمند بهره مي برد. در دانشگاه استانبول 9000 نفر دانشجوي كارداني، 65،000 نفر دانشجوي كارشناسي و 14،500 نفر دانشجوي تحصيلات تكميلي به تحصيل مي پردازند. ساختمان اصلي دانشگاه و سردر آن زماني وزارت جنگ امپراتوري عثماني بود. در سال 2010 اين دانشگاه رتبه 401 را از بين 500 دانشگاه برتر دنيا از طرف مؤسسه رتبه بندي دانشگاه هاي جهان كسب نمود. دانشگاه استانبول افتخار كسب يك جايزه نوبل ادبيات را در سابقه خود دارد. دانشگاه استانبول داراي يك كتابخانه بزرگ است كه حدود 2 ميليون كتاب را در خود جاي داده است.
دانشگاه حاجت تپه دانشگاه دولتي و بزرگي در آنكارا است و برترين دانشگاه پزشكي تركيه به شمار مي رود. اين دانشگاه داراي دو مجموعه اصلي است. اولين مجموعه در آنكارا بوده و مركز پزشكي در آن قرار دارد و دومي در Beytepe قرار دارد كه با مركز شهر 13 كيلومتر فاصله دارد. اين مجموعه داراي 6،000،000 متر مربع فضاي سبز است و دانشكده اي اقتصاد، بازرگاني، علوم آموزشي، مهندسي، هنرهاي زيبا، ادبيات و علوم در آن قرار دارند. علاوه بر اين دو مجموعه مدرسه علوم اجتماعي Keçiören و كنسرواتوار دولتي آنكارا نيز از سال 1982 تحت نظر اين دانشگاه بوده و در مجموعه دانشگاهي Besevler قرار دارد.
دانشگاه چوكوروا (به تركي Çukurova Üniversitesi) در سال 1973 با ادغام دانشكده كشاورزي دانشگاه آنكارا و دانشكده پزشكي دانشگاه آتاتورك بنيان نهاده شد. اين دانشگاه داراي 10 دانشكده، يك كنسرواتوار، 3 كالج، 9 كالج فني و حرفه اي، 3 انستيتو و 29 مركز پژوهشي است. ساختمان اصلي دانشگاه در 10 كيلومتري شهر آدانا در كنار درياچه سيهان قرار دارد. اين دانشگاه از 1909 نفر كادر آموزشي بهره مي برد و داراي 32700 دانشجوي مقطع ليسانس، فوق ليسانس و دكترا است. زبان آموزشي دانشگاه، تركي است اما زبان دانشكده هاي برق، مكانيك و كشاورزي انگليسي است. كلاس هاي آمادگي زبان انگليسي براي دانشجويان رشته هاي اقتصاد و مديريت اجباري و براي ساير رشته ها اختياري است. دانشجويان دانشگاه مي توانند با استفاده از تسهيلات مؤسسه AIESEC به كسب آموزش هاي كاربردي در خارج از كشور بپردازند.
موسسه حقوقی و بین المللی سام نماینده هلدینگ اینوید
بزرگترین مرکز ارائه دهنده خدمات مشاوره حقوقی در ایران
**جهت مشاوره حضوری با کارشناسان ما با شماره 02186084214 _ 02186087195 ازساعت 9 الی 18 در تماس باشید. **