اقامت ترکیه
هر ایرانی با پاسپورت معتبر حق حضور 3 ماه از هر 6 ماه را بدون اخذ اقامت در ترکیه را دارد ( این امتیاز شامل فارسی زبانان افغانی و تاجیک نمی شود )
در صورت تمایل فرد به حضور بیش از 3 ماه در ترکیه اخذ اقامت ترکیه الزامی می باشد.
از آوریل 2014 مسئولیت ارائه اقامت به خارجیان در ترکیه از اداره امنیت ترکیه به اداره مهاجرت ترکیه محول گردیده و امور خارجیان توسط این ارگان مدیریت می شود.
در حال حاضر مرجع قانونی ارائه اقامت به خارجیان قانون شماره 6458 مورخ 4 آپریل 2013 می باشد که در تاریخ 11 آپریل 2013 در روزنامه رسمی ترکیه چاپ و از 11 آپریل 2014 اجرائی شد.
مدارک مورد نیاز در اقامت ترکیه
اصل و کپی عقدنامه
عکس رنگی زمینه سفید سه در چهار هشت قطعه
پاسپورت ( اصل و کپی رنگی تمام اعضای خانواده )
اصل و کپی شناسنامه همه اعضای خانواده
مبلغ 1290 لیر بابت هر فرد هزینه اداری و تمبر دولتی تایید مدارک ابتدا وجداگانه دریافت می گردد
حضور هرفرد از خانواده در اداره مهاجرت الزامی است ، حتی نوزاد یا فرزند خردسال .
توضیح :
هر یک از افراد خانواده می توانند جداگانه نیز مراجعه و اقامت بگیرند؛ یعنی در صورت تداخل با امتحانات یا موارد شغلی می توانند جداگانه مراجعه کنند. چنانچه فردی از خانواده به غیر از سرپرست، قبل از سرپرست مراجعه کند باید هزینه اقامت سرپرست را ابتدا پرداخت کرده باشد.
- اقامت دائم :
برای اقامت دائم در ترکیه در حال حاضر سه راه وجود دارد:
1- با ثبت شرکت و فعالیت در ترکیه (سرمایه گذاری):
- اتباع خارجی بدون نیاز به مشارکت شهروندان ترکیه میتوانند در ترکیه شرکت تأسیس کنند، برخلاف کشورهایی مانند امارات متحده عربی، نیازی به پرداخت بی مورد وجه به شهروندان بومی آن کشور نمی باشد.
- هزینه های تأسیس و نگهداری شرکت در ترکیه به مراتب پایین تر از بسیاری از کشورهای دیگر است.
- مالیاتی که به دولت می پردازید در قبال درآمدهای حاصله بوده، و مجبور به پرداخت وجوه ثابت و بی مورد به عنوان مالیات بر درآمد نخواهید شد.
- برای کسب درآمد نیاز به کار سطح بالایی نیست، با ثبت شرکت حتی میتوانید رستوران ایرانی در ترکیه دایر کنید!
- به شما با تأسیس شرکت اجازه اقامت یکساله داده میشود.
- در صورت فعال نگه داشتن شرکت،2 تا 5 سال پس از تأسیس میتوانید از ترکیه اقامت دائم بگیرید و از امتیازات کامل شهروندی استفاده کنید.
- با ثبت شرکت میتوانید به نام شرکت ملک مسکونی و مستغلات خرید و فروش نمایید.
2- ازدواج:
زمانیکه شما با یک شهروند ترک زبان ازدواج می کنید می توانید پس از گذراندن 3 سال از 5 سال درخواست اقامت دائم را نمایید.
در صورتیکه از طریق ازدواج با فردی که دارای پاسپورت و ملیت ترکیه ای است برای اقامت اقدام می کنید چند نکته باید رعایت گردد:
a. ازدواج واقعی باشد حتی المقدور مدارکی جهت اثبات سوری نبودن ازدواج بایستی ارائه گردد.
b. فردی که با او ازدواج می کنید در ترکیه به صورت پناهنده نباشد.
c. ممکن است پروسه کسب اقامت از طریق ازدواج ( ویزای پیوستن به همسر) حدود 3 تا 5 سال زمان ببرد. در این مدت نمی توانید در ترکیه اقامت داشته باشید و تنها می توانید از طریق توریستی به ترکیه سفر کنید. ضمنا مدت اقامت شما به روش توریستی به هیچ عنوان نبایستی بیش از 89 روز باشد.
3- اقامت از طریق استخدام رسمی و پرداخت بیمه توسط کارفرما :
در صورتیکه شما 5 سال بطور مداوم بطور رسمی در ترکیه مشغول به کار باشید پس از 5 سال اقامت کاری شما به اقامت دائم تبدیل خواهد شد.
- اقامت موقت
1- توریستی
مدت این اقامت 90 روزه یعنی 3 ماه می باشد. برای این نوع اقامت نیازی به ویزا نمی باشد ( البته برای ایرانیان) و شما می توانید در کشور ترکیه به مدت 3 ماه بدون نیاز به ویزا یا اجازه اقامت بدون هیچ مشکلی ساکن شوید. توجه داشته باشید با این نوع ویزا اجازه کار یا تحصیل در ترکیه را نخواهید داشت.
اقامت توریستی 90 روزه بدون ویزا :
مدت این اقامت 90 روزه یعنی 3 ماه می باشد برای این نوع اقامت نیازی به ویزا نمی باشد ( البته برای ایرانیان) و شما می توانید در کشور ترکیه به مدت 3 ماه در سال بدون نیاز به ویزا یا اجازه اقامت بدون هیچ مشکلی ساکن شوید. توجه داشته باشید با این نوع ویزا اجازه هیچ کاری مثل دا و ستد و کار یا تحصیل در ترکیه را نخواهید داشت.
اقامت توریستی 6 ماهه با دفترچه اقامت :
چنانچه متقاضی خرید ملک در ترکیه هستید، این نوع اقامت در حال حاضر تنها راه حل اخذ اقامت بلند مدت تر در ترکیه برای ایرانیان می باشد. البته سند ملک دلیلی برای اخذ این نوع اقامت نبوده و پلیس ترکیه مستندات دیگری را برای اعطای آن مطالبه خواهد نمود. اما طبق آخرین اخبار حاصله از پارلمان ترکیه، آپریل 2014 زمان اجرایی شدن قانون پیشتر تصویب شده ایست که طبق آن حقوق سایر اتباع خارجی نظیر ایرانیان در اخذ اقامت بواسطه خرید ملک، محترم شمرده شده و بموجب آن ایرانیان گرامی موفق به اخذ اجازه اقامت حداقل یکساله با در دست داشتن سند مالکیت خود خواهند شد.
2- دانشجویی
برای گرفتن این نوع اقامت باید ابتدا آزمون تومر شرکت کرده و مدرک تومر را بگیرید. برای گرفتن این نوع اقامت اخذ پذیرش از یکی از دانشگاههای ترکیه و ارائه مدارک مورد درخواست دانشگاه از قبیل GRE ,TOMER, ALES, TOEFL, IELTS که در هر دانشگاه متفاوت می باشد، الزامی می باشد. پس از اخذ پذیرش از دانشگاه ترکیه، اداره امنیت به شما اقامت دانشجوئی ترکیه با اعتبار یکساله میدهد که تا زمان اتمام تحصیل قابل تمدید می باشد.
3- کاری
شرط لازم و کافی برای اینکه شما بتوانید اقامت ترکیه را از طریق کاری بدست آورید این است که از یک شرکت ترکیه ای دعوت گردید. ضمنا اگر شما از تخصص ویژه ای برخوردار هستید نباید شخصی که پاسپورت ترکیه را دارد با تخصص شما طبق آمار اداره کار در آن زمان بیکار باشد. با وضعیت کار در ترکیه در حال حاضر شانس کار در کشور ترکیه برای فرد ایرانی تقریبا برابر صفر است.
4-اقامت ترکیه برای خریداران خانه در ترکیه
این نوع اقامت سالهاست به خریداران املاک ترکیه که طبق قوانین سابق ( قانون متقابلیت ) حق خرید مستقلات در ترکیه را داشتند ( اتباع اتحادیه اروپا و آمریکا ) ارائه میشده و با توجه تصویب قانون جدید در ارائه حق خرید املاک به دارندگان پاسپورت ایرانی، قوانین اقامتی و مهاجرتی ترکیه نیز در حال طی مراحل اداری و هماهنگی با قانون جدید املاک ترکیه می باشد.
برای گرفتن این نوع اقامت شما نیازی به ثبت شرکت ندارید و علاوه بر اینکه هزینه های ثبت و نگهداری شرکت را نخواهید پرداخت و درصورت خرید ملک، شاهد افزایش قیمت و سود سرمایه گذاری در بخش املاک ترکیه خواهید بود .
پاسپورت ترکیه
پروسه دریافت این اقامت پس از دریافت سند و رعایت ضوابط مربوط به اخذ اقامت خریداران خانه، قابل انجام خواهد شد.
مدارک لازم :
• پاسپورت ( اصل و کپی رنگی تمام اعضای خانواده )
• اصل و کپی شناسنامه همه اعضای خانواده
• اصل و کپی عقدنامه
• عکس رنگی زمینه سفید سه در چهار ( هشت قطعه )
• مبلغ 1290 لیر بابت هر فرد هزینه اداری و تمبر دولتی تایید مدارک ابتدا و جداگانه دریافت می گردد
• حضور هرفرد از خانواده در اداره مهاجرت الزامی است ، حتی نوزاد یا فرزند خردسال
ثبت شرکت در ترکیه
تاسیس شرکت در ترکیه در حوزه تجارت چه کارآیی برای شما خواهد داشت ؟
در شرایط ویژه امروز، تجار ایرانی با ثبت شرکت در ترکیه قادر خواهند بود تا آن بخش از تجارت خود با دیگر کشورها را که قادر به انجام آن نیستند، از طریق این شرکت ها انجام دهند. با ثبت شرکت شما قادر خواهید بود کالاهای مورد نیاز خود را از کشورهای مختلف خریداری نموده و پس از رسیدن محموله به گمرکات ترکیه آن را به ایران ارسال نموده و یا وارد ترکیه نمایید. همچنین اگر قصد صادر کردن کالای خود را به ترکیه دارید تاسیس شرکت به شما این امکان را خواهد داد تا کالایتان را نه بنام فردی دیگر (که نمی دانید چقدر می توانید به وی اطمینان نمایید) بلکه بنام شرکت خودتان ارسال نمایید. از سوی دیگر با ثبت شرکت در ترکیه شما خواهید توانست که در داخل ترکیه فعالیت تجاری اقتصادی و تولیدی (بر حسب موضوع شرکت و مفاد مندرج در اساسنامه) انجام دهید. اصولا اتباع خارجی برای انجام هر گونه فعالیت تجاری در ترکیه (حتی باز کردن یک سوپر مارکت و یا یک رستوران) نیاز به تاسیس یک شرکت دارند.
انواع شرکت در ترکیه:
انواع شرکت در ترکیه اندکی متفاوت از ایران است. در ترکیه انواعی از شرکت وجود دارند که تابع قانون تجارت این کشور نبوده و فاقد شخصییت حقوقی اند که این نوع از شرکت ها اساسا موضوع این نوشتار نیستند. ولی انواع شرکت هایی که تابع قانون تجارت ترکیه اند کم و بیش همانند انواع آن در ایران می باشند. به نظر میرسد که شرکت نسبی به عنوان نوعی شرکت، مخصوص ایران است زیرا در ترکیه نیز همانند کشورهای اروپایی این نوع شرکت وجود ندارد. از آنجا که معمولا 90 درصد شرکت هایی که ایرانیان در ترکیه تاسیس می نمایند شرکت هایی با مسئولیت محدود می باشند لذا در اینجا بدون شرح جزییات ، فقط اشاره ای اجمالی به ویژگی های انواع رایج شرکت ها می نماییم.
- شرکت با مسئولیت محدود:
شرکت با مسئولیت محدود در ترکیه حداقل با دو و حداکثر با 50 شریک قابل ثبت است (البته طبق قانون جدید شرکت با مسئولیت محدود حتی با یک سهامدار نیز قابل ثبت است) و مسئولیت هر یک از سهامداران در مورد بدهیهای شرکت محدود به مبلغ سرمایهگذاری شده در شرکت می باشد. به زبان سادهتر در صورتی که شرکت ورشکسته شود و نتواند جوابگوی طلبکاران باشد تنها سرمایه سهامداران از بین می رود و طلبکاران نمیتوانند باقیمانده مطالبات خود را از اموال شرکای شرکت مطالبه کنند. حد اقل سرمایه برای تاسیس شرکت با مسئولیت محدود 10000 لیره ترک میباشد و هر نوع تغییر و انتقال سهم الشرکه شرکا باید در دفتر خانه رسمی انجام شود. البته لازم به ذکرست که چنانچه متقاضی قصد اخذ اقامت هم داشته باشد سرمایه شرکت میبایست 100000 لیره ترک باشد و بر اساس قانون معادل 25% سرمایه شرکت در حساب شرکت موجود باشد که پس از پایان مراحل ثبت و دریافت روزنامه رسمی قابل برداشت است.
- شرکت سهامی (خاص- عام ) :
تاسیس این نوع شرکت نیازمند حداقل 5 شخص حقیقی و یا حقوقی است. شرکا در قبال دیون و قروض شرکت به اندازه سهمشان مسئولند. در شرکت های سهامی سرمایه باید به قسمت های مساوی تقسیم شده باشد و هر یک از اجزاء تقسیم را سهم گویند. شرکاء لازم نیست که هر یک فقط یک سهم داشته باشند بلکه هر شریک می تواند به هر مقدار که بخواهد سهم بخرد. بر اساس قانون تجارت ترکیه جلسات مجمع عمومی باید با حضور نمایندگانی از وزارت بازرگانی ترکیه برگزار شود. شرکت های سهامی به دو نوع تقسیم میشود:
- شرکت سهامی خاص: شرکت های هستند که تعداد سهامداران آن زیر 250 نفر میباشند.
- شرکت سهامی عام: شرکت های هستند که تعداد سهامداران آن بیش از 250 نفر میباشند.
- شرکت تضامنی:
شرکتی است که تحت اسم مخصوصی بین دو یا چند شخص حقیقی با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود و اگر دارایی شرکت برای تادیه تمام قروض شرکت کافی نباشد٬ هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام قروض میباشند.
- شرکت مختلط:
در این نوع شرکت یک یا چند نفر شریک، ضامن تمام دیون و دارای سهم الشرکه می باشند ودیگر شرکا در مقابل دیون شرکت فقط به نسبت سرمایه خود در شرکت مسئولیت دارند. اشخاص حقوقی نمی توانند جزو شرکاء ضامن باشند. مقبول ترین و بیشترین انواع شرکت که در ترکیه ترجیح داده میشود به ترتیب شرکت با مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص میباشد.
- موسسات مالی (صرافی ) :
تاسیس این گونه موسسات مالی در قالب یک شرکت سهامی ممکن میباشد. لیکن تاسیس این نوع موسسات مستلزم اخذ مجوز از سازمانهای مربوطه است.
ثبت شرکت و مراحل آن:
•تعیین آدرس دفتر شرکت و تنظیم اجاره نامه: ارائه اجاره نامه محل شرکت در اولین مرحله ثبت الزامی است لذا یا شرکا باید در ترکیه قبل از هر اقدامی راساً اقدام به پیدا کردن و اجاره دفتر شرکت نمایند و یا با توافق طرفین، مجری نسبت به اجاره یا خرید محل شرکت اقدام نماید.
• تنظیم اساسنامه و فرم های مخصوص تاسیس شرکت
• مراجعه به اداره دارایی و اخذ شماره مالیاتی شرکا
• تایید اساسنامه در دفتر خانه رسمی
• مراجعه به اتاق بازرگانی برای ثبت شرکت
• چاپ روزنامه رسمی
• تایید نمونه امضا و وکالت نامه در دفترخانه
• تنظیم فرم اداره دارایی و مراجعه و تحویل اسناد مربوطه به اداره مذکور برای بررسی اسناد و بازدید و تایید آدرس دفتر شرکت توسط بازرسان آن اداره
• بازدید و تایید آدرس شرکت توسط بازرسان اداره دارایی
• اخذ شماره مالیاتی شركت پس از بازدید و تایید آدرس
• اخذ كارت بازرگانی
• تصدیق دفاتر حسابداری
• گشایش حساب بانكی شركت
• معرفی حسابدار
قانون مناطق آزاد تجاری و صنعتی ترکیه
در ترکیه 21 منطقه آزاد تجاری و صنعتی وجود دارد. به دلیل وجود تسهیلات زیربنایی قوی و معافیتهای مختلف قانونی، این مناطق جذابیت فراوانی برای سرمایه گذاران و تجار خارجی دارند. مهم ترین فرازهای قانون مناطق آزاد ترکیه که شامل مزایا و معافیت های موجود در این مناطق هستند، عبارتند از :
معافیت مالیاتی:
درآمدهای حاصله از فعالیت های تولیدی در مناطق آزاد از مالیات بر درآمد معاف است.
امکان حضور دراز مدت:
واحدهای تجاری و اداری آماده موجود در مناطق، به مدت 10 سال برای فعالیتهای تجاری و 20 سال برای فعالیتهای تولیدی اجاره داده می شوند، اما چنانچه سرمایه گذار خود اقدام به احداث نماید، قرارداد اجاره برای فعالیتهای تجاری 20 ساله و برای فعالیتهای تولیدی 30 ساله خواهد بود. قراردادها تا 99 سال قابل تمدید است.
معافیت از پرداخت عوارض گمرکی و مالیات:
معافیت از پرداخت عوارض گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده برای کالاها و مواد اولیه ای که از دیگر کشورها وارد منطقه آزاد میشوند.
انتقال نقدینگی:
درآمدهای حاصل از فعالیت در مناطق آزاد به راحتی و با آزادی کامل قابل انتقال به داخل خاک ترکیه و یا کشورهای دیگر است و نیاز به اخذ مجوز نیست.
زیرساختها:
زیرساختهای موجود در مناطق آزاد ترکیه بسیار پیشرفته بوده و با حداقل بوروکراسی، در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. اکثر مناطق آزاد در کنار بنادر بزرگ ترکیه قرار گرفته است که امکانات حمل و نقل دریایی را فراهم می آورد.
قانون سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ترکیه
قانون سرمایه گذاری مستقیم خارجی ترکیه در 7 ماده تنظیم شده و دارای یک آیین نامه اجرایی است. آیین نامه این قانون نیز خود از 4 بخش و 13 ماده برخوردار است. در ماده سوم این قانون، اصول سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ترکیه به شرح زیر برشمرده شده است:
- آزادی سرمایه گذاری و معاملات داخلی:
سرمایه گذاران خارجی برای سرمایه گذاری مستقیم در خاک ترکیه، یا انجام معامله با سرمایه گذاران داخلی این کشور آزاد هستند.
- سلب مالکیت و مصادره:
اموال سرمایه گذاران خارجی سلب مالکیت یا مصادره نخواهد شد مگر برای اهداف و مصالح عمومی که در این صورت نیز مطابق فرایندهای قانونی، خسارتها جبران خواهند شد.
- خروج اموال:
سرمایه گذاران خارجی برای خارج کردن اموال خویش از ترکیه کاملاً آزاد هستند.
- مالکیت اموال غیر منقول:
سرمایه گذاران خارجی برای مالکیت اموال غیر منقول در خاک ترکیه محدودیتی ندارند.
- حل اختلاف:
چنانچه در جریان سرمایه گذاری هر گونه اختلافی بروز کند، سرمایه گذار خارجی می تواند به دادگاههای محلی رجوع کند.
- ارزش گذاری سرمایه غیر نقدی:
سرمایه های غیر نقدی سرمایه گذاران خارجی بر اساس قانون تجارت ترکیه ارزش گذاری می شوند.
- استخدام کارکنان خارجی:
شرکتهای خارجی موضوع این قانون، می توانند اتباع خارجی را که از وزارت کار و امنیت اجتماعی دارای مجوز هستند، به استخدام خویش درآورند.
- افتتاح دفتر نمایندگی:
به شرکتهای خارجی اجازه داده می شود که دفاتر نمایندگی خویش را مطابق قانون افتتاح کنند.
مزایای اقامت و پاسپورت ترکیه :
به محض اخذ اقامت ترکیه در هر بانک بین المللی و با هر کارنسی دلخواه ظرف فقط دو روز کاری می توانید برای افتتاح حساب بانکی در اکثر بانکهای ترکیه اقدام کنید.
اقامت ترکیه باعث می شود شما به راحتی از هر سفارت اروپایی ، امریکایی ،کانادا و استرالیا ویزاهای طولانی مدت و به تعداد برای خود و اعضای خانواده دریافت نمایید. پاسپورت ترکیه از معتبر ترین پاسپورت های دنیا به علت عضویت قوی ترکیه در ناتو می باشد و پیوستن ترکیه در آینده ای نزدیک بین سال های 2018 تا 2020 به اتحادیه اروپا رسما" قیمت ملک شما و ارزش پاسپورت واقامت شما و کردیت شرکت و شغل شما را چند برابر می کند.
همچنین ترکیه تنها کشوری است که از لحاظ فرهنگی به ایرانیان بیش از بقیه نزدیک تر است و ترک ها احترام خاصی به وصیت آتاتورک بزرگ برای ایرانیان قائل هستند. بیشتر مناطق آنتالیا به زبان انگلیسی روسی و آلمانی مسلط و بیشترین آمار خارجیان مقیم ترکیه از کشورهای روسیه ، آلمان ، فرانسه ، انگلستان و .... ساکن شهر آنتالیا هستند . بزرگترین فستیوال های زمستانی و مسابقات اروپایی در فصل زمستان در آنتالیا برگزار می گردد و آنتالیا محل تجمع ایرانیان در تمام نوروز ها ژانویه ها و تابستان هر سال است. چندین شرکت هواپیمایی هر روز بیش از هشت پرواز کانکشن از آنتالیا به استانبول یا آنکارا و شهرهای بزرگ ایران دارند و این مسیرها بزودی با گسترش بیشتری سرویس می دهند.
شرکت هایی که در مناطق آزاد فعالیت تولیدی دارند:
از مالیات بر در آمد حاصل از صادرات محصولات تولیدی خود معاف اند و همچنین از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و مالیات های گمرکی جنس و مواد اولیه ای که از کشور های دیگر به مناطق آزاد می آورند ، معافند.
شرکت هایی که فعالیت تولیدی ندارند و فقط صادرات و یا تجارت ترانزیت انجام میدهند مالیات بر ارزش افزوده و تعرفه گمرکی پرداخت نمیکنند، یعنی مثلاَ اگر جنسی از اروپا و یا هر کشور دیگری به مناطق آزاد بیاوریم و مدتی بعد به کشور ثالثی صادر نماییم در این فرآیند مالیات های گمرکی جنس مزبور پرداخت نخواهد شد.
مجوز فعالیت برای شرکت های مقیم در مناطق آزاد:
برای شرکت هایی که فعالیت تولیدی ندارند 10 ساله و برای شرکت هایی که فعالیت تولیدی دارند 15 ساله اعطا میشود.
هرگونه تجارت (خرید و فروش ) بین شرکت های مقیم در مناطق آزاد و شرکت های داخل ترکیه تابع مقررات تجارت بین المللی است و به عبارت دیگر کالاهایی که از داخل ترکیه به مناطق آزاد فروخته میشود تابع قوانین صادرات و کالاهایی که از مناطق آزاد به داخل ترکیه فروخته میشود نیزتابع قوانین واردات می باشد.
به لحاظ زمانی محدودیتی برای نگهداری کالاهایی که وارد منطقه آزاد میشود وجود ندارد.
فعالیت در مناطق آزاد برای کدام شرکت ها مطلوب است:
شرکت هایی که مواد اولیه و یا قطعات یدکی و ... وارد نموده ومحصول تولیدی و یا مونتاژ شده خود را به کشور های ثالث می فروشند.
شرکت هایی که کالاهایی را ری - اکسپورت می نماید.
پروسه مراجعه برای اخذ مجوز فعالیت در مناطق آزاد :
برای فعالیت در مناطق آزاد ابتدا باید محل مناسب در منطقه آزاد انتخاب و پیش قرارداد امضا شود سپس باید از مدیریت کل مناطق آزاد سازمان تجارت خارجی ترکیه مجوز فعالیت اخذ شود. برای این کار باید : فرم مخصوص درخواست ، فیش بانکی مبنی بر واریز 5000 دلار هزینه درخواست فعالیت ، نوشته ای که حاوی اطلاعات در مورد درخواست کننده و نوع فعالیتی که در مناطق آزاد انجام خواهد داد ، نمونه امضای درخواست کننده ، اساسنامه شرکت ، بیلانچوی مربوط به 3 سال اخیر شرکت ، جدول سود و زیان ارائه شود .
شرکت هایی که با درخواستشان موافقت میشود باید ظرف 30روز پس از اعدام موافقت مدیریت کل مناطق آزاد اقدام به عقد قرارداد اجاره مربوط به شرکت (دفتر ) و یا دپو نمایند .
شاخص هایی که در دادن مجوز فعالیت از سوی مدیریت کل مناطق آزاد و سازمان تجارت خارجی به شرکت های مراجعه کننده مد نظر این سازمان است:
1-فعالیت بیشتر جنبه تولیدی داشته باشد و بخش بزرگی از تولید به کشور های دیگر صادر گردد.
2- در شرکت هایی که فعالیت تولیدی ندارند و فقط خرید و فروش میکنند ، نیز فعالیت آنها باید محور صادراتی داشته باشند ، گرچه به میزان معینی اجازه وارد کردن برخی مواد اولیه و یا کالاها را به داخل ترکیه نیز دارند.
3- فعالیت شرکت ها باید :
• برای محیط زیست و سلامتی انسان ها زیان آور نباشد.
• شامل محصولاتی که از سوی مدیریت کل به عنوان محصولات حساس تعیین شده اند ، نباشد.
• در بازار داخل کشور موجب رقابت نابرابر نشود.
تاسیس شرکت جدید و یا تاسیس شعبه:
شرکت هایی که مرکزشان در ترکیه است، از آنجایی که برای فعالیت در منطقه آزاد باید دفاتر حسابداری مجزایی داشته باشند باید در این مناطق شعبه تاسیس نمایند .
مناطق آزاد موجود در کشور ترکیه
مرسین ( ۱۹۸۷) آنتالیا ( ۱۹۸۷) آدانا – یو_مورتالیک ( ۱۹۹۹) در ساحل دریای مدیتــــرانه ؛ اژه ( ازمیر ۱۹۹۰) دنیزلی ( ۲۰۰۱) و چرم ازمیر ( ۱۹۹۸) در منطقه اژه ؛ فرودگاه آتاتورک استانبول ( ۱۹۹۰) چرم وصنعت استامبول ( ۱۹۹۵) استامبول – تراکیا ( ۱۹۹۸) استامبول ؛ ترابوزن ( ۱۹۹۲) ریزه ( ۱۹۹۸) وسامسون ( ۱۹۹۸) در ساحل دریای سیاه ؛ ماردین ( ۱۹۹۵) گازیانتب (۱۹۹۹) در جنوب شرقی آناتولی ؛ دوغو آنادولو ( آناتولی شرقی ) ( ارزم -۱۹۹۵) در بخش شرقی تـــرکیه ؛ منطقه آزاد اروپا ( ۱۹۹۹) در بخــــش اروپایی ترکیــــه ؛ مناطق آزاد بورما ( ۲۰۰۱) کوچالی (۲۰۰۱) توبیتاک – مرمره ( مرکز تحقیقات مرمره ) (۲۰۰۲) و جاده ابریشم ساکاریا ( ۲۰۰۷) در منطقه مرمره ؛ منطقه آزاد قیصری ( ۱۹۹۸) در مرکز آناتولی جمعا بیست ویک منطقه آزاد موجود در کشور ترکیه میباشند که در آن فعالیت های مختلف اقتصادی و تجاری انجام میگیرد. ضمنا عضویت کشور ترکیه در سازمان جهانی تجارت , سازمان اکو , همکاریهای اقتصادی دریای سیاه و داشتن اتحادیه گمرگی با اتحادیه اروپا و موافقتنامه تجارت آزاد با جامعه تجارت اروپا و کشورهای اروپای مرکزی و شرقی و تلاش برای انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد با کشورهای عضو شورای همکاری های خلیج فارس منجر به این شده است که مناطق آزاد ترکیه از امتیاز های زیادی برای سرمایه گذاری برخوردار باشند.
موسسه حقوقی و بین المللی سام نماینده هلدینگ اینوید
بزرگترین مرکز ارائه دهنده خدمات مشاوره حقوقی در ایران
**جهت مشاوره حضوری با کارشناسان ما با شماره 86087195 - 86087214 ازساعت 9 الی 18 در تماس باشید. **